Traducció no oficial gentilesa de Google

Museus de Martorell > Notícies > Novetats > Centenari de Muxart amb visita comentada a la mostra ‘Color i composició’

Centenari de Muxart amb visita comentada a la mostra ‘Color i composició’

Centenari de Muxart amb visita comentada a la mostra ‘Color i composició’

Per  Redacció  – 29/06/2022

El proper diumenge, 3 de juliol, es compleixen cent anys del naixement de Jaume Muxart. Per commemorar-ho, Museus de Martorell organitza una visita comentada a l’exposició permanent del pintor martorellenc i es presentarà el mòdul La Mirada Tàctil de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.  El mòdul comptarà amb una taula-paleta d’en Jaume Muxart que actuarà com a punt tàctil, un dossier amb informació de l’exposició en braille i la reproducció en relleu d’algunes obres, o unes petites càpsules informatives que aportaran explicacions dels espais en diversos llenguatges.

En el marc del centenari (1922-2022), just el mateix dia, a les 12.00h, al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis, s’oferirà una visita comentada a l’exposició permanent Muxart. Color i composició. Un recorregut que es farà a través del moviment i que anirà a càrrec del ballarí Toni Jodar (Explica Dansa) i de Paulina Muxart, filla del pintor martorellenc.

Muxart. Color i composició “es va inaugurar el 2014, comissariada per Pilar Bonet, i ens permeten conèixer l’univers iconogràfic de Muxart, la manera com treballa la composició, l’expressionisme cromàtic de la pinzellada, la metodologia del procés pictòric, els seus referents històrics i el sentit de les sèries temàtiques. Així, l’exposició esdevé una nova presentació de la pintura del martorellenc i un particular itinerari per l’estètica i els procediments de la pintura contemporània”, afirma la tècnica de Museus de Martorell, Yolanda Insa.

A les 13.00h, es presentarà el mòdul de La Mirada Tàctil coordinat per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, oferirà diverses accions multisensorials que faran l’exposició més accessible. La presentació comptarà amb la presència de la Sra. Aurèlia Cabot, cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona; el Sr. Marc Tàpia, vicepresident de la Federació de persones sordes de Catalunya (FESOCA) i el Sr. José Manuel Brancar , director de  l’Agència  de  l’ONCE  a Molins de  Rei.

La Mirada Tàctil del Muxart, Espai d’Art i Creacions Contemporanis “constarà del vídeo Àngels (2014) amb una versió amb àudio-descripció per a persones invidents, i una altra amb la llengua de signes catalana (LSC) i amb subtítols per a persones sordes”. “El mòdul contindrà sis càpsules de vídeo que es podran visionar a través d’un codi QR instal·lat a cadascuna de les sales de l’exposició permanent”.

Per altra banda, “els visitants amb necessitats especials disposaran d’una de les taules-paleta originals del pintor, juntament amb alguns dels seus estris de pintura, que es podran tocar i manipular”. Per últim, “s’ha preparat un dossier amb els textos i la informació de cadascuna de les sales en Braille i també la reproducció en relleu de sis obres representatives de cadascun d’aquests espais per a poder ser interpretades per persones invidents”, especifica Insa.

Experiència prèvia a l’Enrajolada i al Vicenç Ros

Des de l’any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural, “desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva”.

Les accions realitzades a través del programa La Mirada Tàctil “exploren els potencials comunicatius de les diferents col·leccions per potenciar, en funció de la seva tipologia i característiques, les accions multisensorials idònies per a fer-les accessibles”, comenta Insa.

Mitjançant plantejaments, tàctils, auditius, sonors, olfactius i utilitzant tant les noves tecnologies com els recursos analògics, les accions efectuades, a més de garantir l’accés a col·lectius amb discapacitats, enriqueix la visita del conjunt d’usuaris afavorint experiències i vivències més personals i emotives del patrimoni.

Actualment, Museus de Martorell disposa de mòduls de La Mirada Tàctil a L’Enrajolada. Casa Museu Santacana i al Museu Municipal Vicenç Ros.

CATEGORIES

Notícies Relacionades