Traducció no oficial gentilesa de Google

PONT DEL DIABLE – SANT BARTOMEU

El Pont del Diable, símbol indiscutible de la vila de Martorell, va ser construït en època romana vers l’any 10 aC. Les inscripcions conservades en alguns dels seus carreus, determinen la seva edificació en mans dels soldats de les legions IV (Macedònica), VI (Victrix) i X (Gèmina).

La nova estructuració de la Via Augusta arran de la fundació de la ciutat de Barcino, propiciaren la construcció d’aquest pont ubicat en la zona del curs baix dels rius Llobregat i Anoia, convertint-se en testimoni de la xarxa viària de l’Imperi. L’arc territorial és també un dels testimonis més importants d’aquesta època conservat fins avui dia.

S’ignora la data de desaparició del pont romà – segons els investigadors, a causa d’una riuada -, però el que sí que sabem del cert és que l’any 1283 s’inicià el procés de construcció d’un nou pont d’estil gòtic amb una fesomia similar a l’actual. L’obra es bastí sobre les restes del pont romà, que encara mantenia els dos extrems, un pilar dins el riu, i l’arc honorífic.

Amb el pas dels segles, el deteriorament del pont gòtic, comentat en obres d’enginyeria com el “Tratado de Fortificación” de 1769 (Muller, J.), porten a successives reformes que s’estendran en el temps des del segle XVIII (1768), fins a la segona meitat del segle XX.

A les acaballes de la Guerra Civil, la nit del 23 de gener del 1939 – un dia després del bombardeig de l’aviació alemanya sobre la vila -, el cos central del pont va ser dinamitat per un grup de milicians republicans en retirada. Els treballs de reconstrucció es van portar a terme l’any 1962, i és aquesta darrera actuació la que es manté en l’actualitat.

Per a més informació i reserves, podeu contactar amb nosaltres trucant al 93 774 22 23 o escrivint-nos a museus@martorell.cat.

Documentada l’any 1208, la capella podria haver-se edificat en època més antiga, si es té en compte que el culte a Sant Bartomeu va ser introduït a Catalunya cap al segle X.

Al segle XVI la capella va ser restaurada degut al seu mal estat. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), va ser utilitzada com a paller, i pocs anys més tard, es va rehabilitar i obrir novament al culte. Després de successius saquejos i restauracions, l’any 1835 va ser profanada, incendiada i destruïda. La capella no es va tornar a reedificar, i el 1856 el Bisbat de Barcelona va cedir els terrenys a l’Ajuntament de Martorell, que hi va construir un escorxador l’any 1870.

Enderrocat el 1990, les excavacions que s’hi van portar a terme posteriorment van descobrir una capella amb planta rectangular, amb dos contraforts per banda i una entrada frontal. L’interior encara conserva el paviment, format per grans lloses i cairons.
Al seu voltant es van trobar restes de construccions adossades així com una necròpolis, amb enterraments d’època medieval i posteriors; una placa situada en el mateix emplaçament recorda les víctimes, moltes d’elles de la Guerra de Successió (1705-1714) i de la Guerra del Francès (1808-1814).

Actualment, forma part juntament amb l’antiga Caserna de Cavalleria (1732), del conjunt monumental del Pont del Diable.

Són moltes les llegendes que ens han arribat a través de la tradició oral en relació amb l’origen del Pont del Diable, però la més coneguda és la que tot seguit us expliquem:

La llegenda de la velleta, el gat, i el Pont del Diable

La llegenda explica que hi havia fa molt de temps a Martorell, una velleta que cada matí quan es llevava havia de travessar un pont de fusta molt vell i inestable per anar a buscar aigua a la Font de l’Eudó, d’on brollava una aigua molt fresca i molt bona.

Una nit de llamps i trons, una gran tempesta va arrossegar el pont i el va fer desaparèixer i, l’endemà al matí, quan la velleta va voler creuar-lo per anar a buscar aigua fresca, va veure que el pont ja no hi era, i es va preguntar com s’ho faria a partir de llavors per arribar fins a la font.

En aquell moment se li va aparèixer el diable disfressat de cavaller que, enganyant a la velleta, li va preguntar que li passava. Després que la velleta li digués que el riu s’havia emportat el pont i que ja no podria travessar a l’altra banda, el diable li va proposar un tracte: li construiria un pont nou, fet de pedra i resistent, per tal que pogués anar a buscar aigua a la font.

La velleta, desconfiada, li va demanar que voldria ell a canvi. El diable li va demanar que no s’amoïnés, que no volia diners, però li va suggerir un tracte: a canvi de construir el pont aquella mateixa nit, es quedaria amb la primera ànima que el travessés, i se l’emportaria amb ell a l’infern. La velleta va acceptar la seva proposta, i va marxar a dormir d’hora. El diable no va parar de treballar en tota la nit, i abans que el gall cantés al matí, un enorme pont comunicava les dues bandes del riu.

Quan la velleta es va despertar, va sortir corrents a veure si el diable havia complert la seva promesa, i quan va veure el pont, va quedar bocabadada.

El diable, en veure la cara de sorpresa de l’àvia, li va dir que ell ja havia complert la seva part del tracte, i ara li tocava a ella: havia de travessar aquest pont i acompanyar-lo per sempre a l’infern…

Mentre el diable reia esperant que la velleta el travessés, a l’àvia se li va ocórrer una boníssima idea: va començar a moure el sac que portava a la mà, d’on va sortir un gat molt dolent que sempre li esgarrapava i que, espantat, va començar a córrer ràpidament travessant el pont fins a l’altra banda.

El diable, molt enfadat, va adonar-se que la velleta l’havia enganyat, i va emportar-se el gat a l’infern, i l’àvia, molt contenta amb el seu pont nou, va decidir anomenar-lo el “Pont del Diable“.

COM ARRIBAR-HI

El Pont del Diable i les restes de l’Ermita i el Fossar de Sant Bartomeu se situen a la llera dreta del riu Llobregat pel seu pas per La Vila de Martorell, en el carrer de Sant Bartomeu i davant el Passeig Quarter.

Aquests elements patrimonials poden visitar-se de forma lliure o mitjançant visita guiada al Pont del Diable realitzant reserva prèvia trucant al 93 774 22 23 o contactant a museus@martorell.cat.

Trobareu els preus, descomptes i gratuïtats a l’apartat ‘Informació’ dins la pestanya ‘Reserves i tarifes‘.

Altres dades:

Coordenades Pont del Diable: 41.47505973811763, 1.9379349212772725

Coordenades Ermita i Fossar de Sant Bartomeu: 41.47526634631986, 1.9370606408051627

Horaris: Els elements patrimonials es poden visitar de forma lliure en qualsevol horari. Visites guiades només prèvia reserva.

Telèfon directe de contacte: 93 774 22 23