Traducció no oficial gentilesa de Google

CORPUS – OU COM BALLA

La tradició de l’Ou com Balla constitueix una de les més singulars de la ciutat de Barcelona i d’altres poblacions com Martorell.

Aquest costum històric consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, guarnits per l’ocasió amb motius florals, durant la festivitat del Corpus Christi.

L’origen i el significat de l’Ou com balla s’ignora, però sabem que el costum de guarnir i fer enramades, aprofitant que la primavera ofereix tot el seu esclat, el trobem documentat als Llibres de Comptes de la Seu al segle XVI.

Existeixen, també, diverses teories i hipòtesis sobre la festa. El fet que l’objecte sigui un ou s’ha relacionat amb la vida, amb l’origen, amb la creació. La majoria de cultures i religions -egípcia, grega, etrusca, druídica, budista i també cristiana – han representat iconogràficament la forma ovoide com a principi d’una nova vida.

La terra també ha fet brotar la vida; ha florit novament la natura, plantes, flors i fruits i se’ns mostren exultants a primers de juny.
Potser no cal anar a buscar tantes explicacions. Potser – com indica Joan Amades – només és una distracció alegre, un dels senzills jocs d’aigua que tant han sovintejat en els patis assolellats de la Mediterrània i que trobem als jardins musulmans, plens de brolladors on solien llençar petites pilotes amb l’únic motiu de distreure la vista.

A L’Enrajolada, Casa Museu Santacana, anualment continuem amb la tradició. És per aquest motiu que de dijous a diumenge durant la primera setmana del mes de juny la font de la casa museu s’engalana amb enramades i flors de colors per fer ballar l’ou.

Horari d’obertura del jardí de L’Enrajolada:

  • Primer dijous i divendres del mes de juny de 10 a 20’30 h.
    Primer dissabte i diumenge del mes de juny de 10’30 a 14 h.

Localització