Traducció no oficial gentilesa de Google

MUXART, ESPAI D’ART I CREACIÓ CONTEMPORANIS

Història del centre

El Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis va inaugurar-se l’any 2011 a l’antiga i rehabilitada Casa Par de La Vila de Martorell per acollir, al seu interior, el museu d’art contemporani del municipi.

La voluntat de l’equipament és la d’incentivar la divulgació, la recerca i la conservació de l’artista martorellenc Jaume Muxart, tot dotant a la ciutat d’un equipament cultural innovador que permeti desenvolupar programes culturals de caràcter transdisciplinari, adreçat de forma especialitzada a diferents perfils d’usuaris.

A la primera planta de l’edifici pot visitar-se l’exposició permanent ‘Muxart. Color i Composició’, formada per obres de l’artista martorellenc Jaume Muxart (1922-2019), qui fore un creador contemporani vinculat a l’art català de la modernitat i les avantguardes, així com membre del Grup Taüll junt amb d’altres artistes de la talla d’Antoni Tàpies o Modest Cuixart.

A la planta baixa del museu se situa la sala d’exposicions temporals, espai on es realitzen diverses exposicions al llarg de l’any, que bé poden ser de producció pròpia o formar part de l’oferta d’exposicions temporals d’alguns organismes o institucions.

Podeu consultar les exposicions temporals passades i actuals a l’apartat exposicions de la nostra web.

Jaume Muxart i Domènech

Jaume Muxart va néixer el 3 de juliol de 1922 al número 2 del carrer del Mur a la Vila de Martorell (Barcelona). De pare martorellenc i mare barcelonina, essent petit va traslladar-se a Barcelona on iniciaria els seus estudis al Col·legi de la Bonanova en l’àmbit de primeres lletres i, posteriorment, en la carrera mercantil.

Va ser a partir de 1940, coincidint amb la fi de la Guerra Civil, quan va decidir començar la seva formació artística, ingressant a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi a Barcelona en la que va obtenir el títol com a professor de dibuix en 1945.
Un any després, pensionat per l’Escola Superior de Belles Arts de Barcelona, va gaudir de l’oportunitat de viatjar per Espanya i observar, en primera persona, l’obra d’alguns dels artistes més importants del país.

En 1947 realitzaria la seva primera exposició i, el febrer de 1948, fou premiat amb la beca “Amigó Cuyás”, oportunitat que novament li proporcionà l’Escola Superior de Belles Arts i que, en aquesta ocasió, li atorgava el dret a viatjar per l’estranger ampliant el seu bagatge artístic.

Durant dos anys va fer de París la seva ciutat i residència, on va assolir grans lliçons de cubisme i va poder contemplar obres de Picasso, Cézanne, Leonardo o Van Gogh. En retornar a Barcelona, va focalitzar-se, sobretot, en les velles pintures murals catalanes, alhora que continuava exposant les seves obres al públic.

Paral·lelament, Muxart va estar present a diversos esdeveniments relacionats amb l’art i la cultura, de fet, fou nomenat membre de la Junta del “Cercle Maillol” de l’Institut Francès de Barcelona i, també, va ser un dels organitzadors del Saló d’Octubre d’aquell mateix any.

En 1952 Eugeni d’Ors el seleccionà per a figurar al “IX Salón de los Once” a Madrid i, en aquest context, novament va poder gaudir d’una beca d’estudis impulsada per la Direcció General de Relacions Culturals del Ministeri d’Assumptes Exteriors Espanyol, essent Roma la ciutat escollida. Cal destacar que, durant aquesta estada d’aproximadament tres anys a la capital italiana, el treball de Muxart va ser premiat per l’ E.N.I.T en 1953.

En retornar del seu viatge, i coincidint amb una exposició individual a la Sala Gaspar a Barcelona, fou un dels fundadors de l’efímer Grup Taüll, on juntament amb altres artistes de la talla d’Antoni Tàpies o Modest Cuixart va mostrar el seu compromís per la renovació de l’art a Catalunya, apostant per la modernitat de l’avantguarda.

Aquell mateix any, a causa de la seva presència a algunes de les exposicions realitzades a Orient Pròxim, Muxart va haver de residir durant un temps a Alexandria i El Caire, juntament amb l’artista i amic Marc Aleu, amb qui tingué el plaer de produir algunes de les mostres.

En 1957 l’Associació d’Artistes Actuals de Barcelona li va concedir la medalla Torres Garcia i, un any després, va contraure matrimoni amb Roser Agell, pintora i gravadora barcelonina amb qui va poder compartir el seu gust per l’art duent a terme diverses exposicions conjuntes.

El renom que havia adquirit dins el panorama artístic va fer que en 1959 fos novament premiat obtenint el Premi Juan Gris. Gràcies a la seva presència activa a la capital catalana, un any després tingué el gust de realitzar el mural a l’Aula Magna de la nova Facultat de Dret de Barcelona.

En l’àmbit acadèmic, el 1967 fou nomenat professor de Composició Decorativa a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, coincidint amb l’obtenció de la Medalla d’Honor a la I Biennal d’Esports. No va ser, però, fins a partir de 1969 quan, suplint a Ernesto Santasusagna – qui havia estat el seu mestre a l’Escola de Belles Arts de Barcelona-, passaria a ocupar la càtedra de “Colorido y Composición”, arribant a ser degà el 1982 i doctorant-se un any després.

En 1971 va aconseguir el Premi Ciutat de Barcelona, emès per l’Ajuntament de la ciutat, amb l’obra ‘Galileo Galilei’, que actualment forma part del fons del MACBA.

Finalment, en 1991, va ingressar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i, a partir d’aquí, la seva vida va estar lligada a la creació de noves obres i sèries d’olis i dibuixos, a l’exposició d’aquestes en diverses sales i centres, i a la publicació de diversos catàlegs que recullen la seva vida i obra en un intent de deixar constància de la seva impecable trajectòria.

Jaume Muxart i Domènech va morir el 8 de març de l’any 2019 a Barcelona, a l’edat de 96 anys.

L’exposició permanent

‘Muxart, Color i Composició’ és l’exposició permanent del Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis. La mostra ens permet observar diferents obres del pintor martorellenc, conèixer el seu univers iconogràfic, la metodologia de treball sobre la composició, l’expressionisme cromàtic de la pinzellada, els mètodes emprats en el procés pictòric, els referents històrics en els quals basava la seva obra i el sentit de les sèries temàtiques. L’exposició esdevé, per tant, una presentació de la pintura d’en Jaume Muxart i, alhora, un particular itinerari per l’estètica i els procediments de la pintura contemporània.

COM ARRIBAR-HI

El Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis pot visitar-se de forma lliure i gratuïta en l’horari habitual d’obertura del centre o mitjançant visita guiada realitzant reserva prèvia trucant al 93 774 22 23 o contactant a museus@martorell.cat.

Trobareu els preus, descomptes i gratuïtats a l’apartat ‘Informació’ dins la pestanya ‘Reserves i tarifes‘.

Altres dades:

Adreça: Pl. De les Hores, s/n, 08760, Martorell

Horaris:

– Horari d’hivern (d’octubre a maig): Dijous i divendres de 17 a 20 h i dissabtes, diumenges i festius de 10’30 a 14 h.

– Horari d’estiu (de juny a setembre): Dijous i divendres de 17’30 a 20’30 h i dissabtes, diumenges i festius de 10’30 a 14 h.

Telèfon directe de contacte: 93 774 22 23