Traducció no oficial gentilesa de Google

Museus de Martorell > Notícies > Sin categoría > Els esgrafiats i Jaume Amat centren la programació del Dia dels Museus

Els esgrafiats i Jaume Amat centren la programació del Dia dels Museus

Els esgrafiats i Jaume Amat centren la programació del Dia dels Museus
Per Jaume Monés – 13/05/2024
Visita teatralitzada al Museu Vicenç Ros. (Foto: Grisphoto)

 

Una ruta per veure els esgrafiats de La Vila i una xerrada sobre l’artista martorellenc Jaume Amat, en commemoració del centenari del seu naixement, són l’eix central de les activitats programades per Museus de Martorell entre el 16 i el 19 de maig. Aquests actes commemoren el Dia Internacional dels Museus i l’edició de ‘La Nit dels Museus’. Completen la programació una xerrada sobre deesses clàssiques i un espectacle familiar de màgia.

El Dia Internacional dels Museus és una cita organitzada anualment per la ICOM -el Consell Internacional de Museus- des de 1977, i que gira al voltant de la data del 18 de maig. A més, coincideix en el temps amb ‘La Nit dels Museus’. A casa nostra, s’organitzaran 4 activitats per a celebrar-ho, des del dijous 16 al diumenge 19 de maig. Totes són gratuïtes, però requereixen d’inscripció prèvia a entrades.martorell.cat. Per més informació es pot enviar un correu electrònic a museus@martorell.cat, o bé trucar al 93 774 22 23.

Dues d’aquestes activitats van relacionades amb el centenari del naixement de l’artista Jaume Amat l’any 1924, autor d’un gran número d’esgrafiats a façanes del nostre poble, en nombre de més d’una vintena. La primera serà “el dijous 16 maig a les 18.00h a La Caserna, amb la xerrada ‘Jaume Amat, l’home i l’artista’, a càrrec de Ferran Balanza”.

I dissabte 18, coincidint amb la iniciativa de La Nit dels Museus, s’organitza el ‘Façanes que parlen’, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM). Es tracta d’un joc de descoberta pels esgrafiats de La Vila des del portal d’Anoia i fins al Museu Vicenç Ros. En aquest espai, destaca Insa, els participants podran veure originals de l’artista que formen part del fons museístic. La proposta va a càrrec de l’arqueòleg, historiador i vicepresident del CEM, Alfred Mauri.

Entremig de les dues activitats, divendres s’ha programat la xerrada ‘Dones mítiques del passat, present i futur’, a les 19.00h al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis. S’emmarca en l’exposició temporal ‘De l’oblit a la revolta. Deesses invisibles’, i va a càrrec de Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i autora del llibre l’Essència del mite. Rosich parlarà “de les deesses de la mitologia grega i romana que van quedar oblidades i en un segon pla, al darrera de les figures mitològiques masculines”.

Finalment, el diumenge 19, a partir de les 11.00h se celebra a l’Enrajolada l’espectacle de màgia, coreografies i malabars ‘Més que màgia’ del Mag Stigman, en col·laboració amb La Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Martorell.

Els actes del Dia Internacional dels Museus pretenen fomentar l’interès per la cultura i per apropar els museus a la ciutadania. Mostra d’això és el fet que cadascuna d’aquestes activitats se celebra en un espai museístic diferent de la nostra població: l’Enrajolada-Casa Museu Santacana, el Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis, el Museu Municipal Vicenç Ros i el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna.

CATEGORIES

Notícies Relacionades