Per Jaume Monés –
Aquest mes arriben a Martorell un conjunt d’activitats de difusió patrimonial que orbiten al voltant del Dia Internacional dels Museus (DIM) del proper 18 de maig. Es proposaran cinc activitats, organitzades per Museus de Martorell i pel Centre d’Estudis Martorellencs (CEM). Seran tallers de dibuix al carrer i de cocció de ceràmica, una gimcana infantil de descoberta del patrimoni, la presentació d’un llibre i una visita performativa a l’exposició permanent ‘Muxart, color i composició’.
La primera d’elles, des d’un punt de vista cronològic, és la sessió mensual del CreArt, amb l’artista Carmen Bueno, el dijous 15 (en sessió al matí a les 10.30 i a la tarda a les 17.30h). Portarà per nom ‘Urban Sketchers‘, i proposarà als talleristes experimentar amb el dibuix a l’aire lliure. El punt de trobada serà el jardí de l’Enrajolada.
Per al divendres 16, Museus ha programat el ‘De museu a museu‘, “una gimcana urbana per a infants de 8 a 12 anys que els portarà a diferents edificis i elements de patrimoni de La Vila, començant pel Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis i finalitzant a L’Enrajolada”, explica la directora de Museus de Martorell, Yolanda Insa.
La inscripció a aquesta “gimcana sense adults”, com especifica Insa, es farà al portal entrades.martorell.cat. Té un preu de 3 euros, que seran retornats després de l’assistència a l’acte.
Per al diumenge 18 arriba una altra activitat de Museus de Martorell: ‘Sota les capes de Muxart‘, “una visita performativa a l’exposició permanent ‘Muxart, color i composició’ que va més enllà de la teatralització, i que inclou teatre, dansa i música a càrrec de la companyia La Moderneta”. Se’n faran tres torns: a les 11.00, 12.00 i 13.00h. Caldrà apuntar-se al portal entrades.martorell.cat i fer un ingrés de 3 euros, també retornats al final en cas d’assistir-hi.
Les altres dues propostes locals incloses en el Dia Internacional dels Museus les organitza el Centre d’Estudis Martorellencs. La primera és la presentació del llibre El pont del Diable: el context històric i les transformacions del pont i el seu entorn. Les imatges i les llegendes. Es farà a la Biblioteca, el dimecres 21 (18.30h). Aquesta monografia recull les ponències presentades a la Taula rodona sobre el Pont del Diable de Martorell, i fa esment al pont vist des de totes les seves perspectives: el paisatge i el context territorial; l’arquitectura, la història i l’arqueologia; les imatges, la percepció i les seves llegendes.
D’altra banda, el CEM proposarà un taller de cocció experimental de ceràmica -terrissa negra- al jaciment de Santa Margarida. Divendres -de 08.30 a 20.00h- hi haurà accés lliure al públic per a veure com alumnes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB) fan la cuita de la terrissa (encesa del foc i assecat de peces a les 08.30h, inici de la cuita a les 10.00h i tancament del forn i reducció a les 18.00h.
El dissabte 17 l’activitat continuarà, de 18.00 a 21.00h, amb la presentació del procés experimental a Santa Margarida; del projecte ARTIFACTA que estudia la terrissa postmedieval d’obra negra a Catalunya; i del projecte de recerca de l’obrador Botifoll, Cal Terrisser, de Martorell.
Anirà a càrrec d’Esther Travé, doctora en Història Medieval, membre del Grup de Recerca en Arqueologia Medieval i Postmedieval de la UB i responsable d’ARTIFACTA. Una experiència interactiva a Sant Genis de Rocafort des de Santa Margarida, un recorregut immersiu per les estances del monestir benedictí. Caldrà inscripció a entrades.martorell.cat.
Finalment, el diumenge 18 (10.00h) es procedirà a l’obertura del forn i la recuperació de les peces, amb accés lliure per al públic.
Altres activitats de Museus de Martorell
La nostra població albergarà altres actes culturals i patrimonials aquest amig, al marge de les propostes del Dia Internacional dels Museus. La més imminent serà la inauguració de l’exposició Fractals. Perspectives en constant evolució, aquest dijous 8 de maig (18.30h, Centre d’interpretació del Patrimoni Històric La Caserna). Una mostra organitzada pel Batxillerat Artístic de l’Institut Pompeu Fabra en la qual ens presentaran les seves obres.
I aquest diumenge 11 (12.00h), Museus de Martorell ha programat una visita comentada a l’exposició ‘Art i Paraula’ al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis. S’hi exploraran els vincles entre l’art visual i la poesia i es dialogarà amb les obres d’artistes i poetes de diferents generacions com Amèlia Riera, Guinovart, Jordi Tolosa, Francesca Llopis, Jesus Galdón, Ester Xargay, David Ymbernon, Mar Arza, Anna Llimós, Gerard Altaió, Lluís Vilà, Salvador Espriu, Joan Oliver, J.V Foix, Maria Mercè Marçal, Carles Hac Mor, Felícia Fuster, Joan Brossa, Ramon Llull, V.A. Estellés, Àngels Moreno, Ausiàs March i Jorge Luis Borges.
